iOS 8: 33 de lucruri pe care le poti face pe noul OS

Fotor0923220816

Apple a lansat actualizarea la iOS 8 in urma cu cateva zile, iar detinatorii de iPhone si iPad pot folosi deja noul sistem de operare. Odata cu noul iOS 8, Apple a introdus o multime de functii noi. Mai jos puteti gasi o lista cu 33 de sfaturi si functii noi din iOS 8.

Incearca gama de accesorii pentru iPhone.

TOP 5 functii noi adaugate pe iOS 8

1. Verifica ce aplicatii consuma bateria.

Asemenea telefoanelor Android, Apple permite acum monitorizarea consumului de baterie de catre fiecare aplicatie in parte. Poti accesa functia ‘Battery Usage’ din Settings> Usage > Battery Usage.

Battery Usage

2. Foloseste alta tastatura decat cea standard

O functie mult prea tarziu introdusa, insa folositoare pentru cei ce vor sa experimenteze si alte metode de tastare. Pentru a instala o noua tastatura trebuie mai intai sa o descarci de pe App Store. Apoi du-te la Settings > General > Keyboards > Add New Keyboard. Vei vedea o lista cu tastaturile instalate pe telefon, alege-o pe cea pe care vrei sa o activezi. Pentru a alege ce tastatura folosesti atunci cand scrii, apasa pe inconita in forma de glob.

3. O noua setare pentru Locatie: Permite folosirea locatiei doar cand aplicatia respectiva este deschisa.

Daca accesezi meniul Settings > Privacy > Location Services poti alege ce aplicatii pot folosi serviciul de locatie. Mai mult, poti folosi o noua functie numita “While Using the App” care permite aplicatiilor sa foloseasca locatia doar atunci cand sunt deschise. Aceasta functie elimina nevoia de a intra mereu in setarile de locatie pentru a dezactiva si activa functia atunci cand ai nevoie, in vederea prelungirii bateriei.

4. Functia Handoff iti permite sa continui redactarea unui E-mail sau navigarea pe internet pe orice dispozitiv conectat la contul tau de iCloud. 

O noua functie a fost introdusa pe iOS 8, numita Handoff. Aceasta permite continuitatea muncii, fara a mai fi nevoie sa salvezi in draft ceea ce scrii intr-un E-mail sau sa o iei de la capat cu research-ul pe internet. Odata ce ai toate dispozitivele conectate la iClouds cu acelasi cont, poti lucra pe oricare dintre ele fara niciun efort in plus.

Functia Handoff functioneaza cu aplicatiile Calendar, Safari, Messages, Contacts, Keynote, Pages, Maps, Numbers si Reminders. In timp si alte aplicatii care doresc sa implementeze aceasta functie o vor putea face.

Handoff functioneaza doar pe iOS 8, de la iPhone 5 in sus si vine ca optiune standard. Daca insa nu reusesti sa o folosesti, intra in Settings > General > Handoff & Suggested Apps pentru a activa sau dezactiva functia.

Pentru a continua lucrul de pe un alt dispozitiv pe telefon, trebuie sa dai click pe iconita ce apare in stanga jos pe lockscreen sau din panoul de selectare a aplicatiilor.

Handoff

5. Trimite ultima locatie a telefonului inainte sa se descarce bateria.

O noua functie foarte folositoare pentru siguranta iPhone-ului tau este aceea de a trimite ultima locatie a telefonului atunci cand bateria este la un nivel critic. Pentru a activa setarea du-te la Settings > iCloud > Find my iPhone > Send last location.

28 de alte functii noi introduse pe iOS 8

6. Marcarea rapida a paginilor web preferate in Safari.

Atunci cand vizitezi o pagina web, apasa si tine apasat pe butonul ‘Bookmark’ si vei putea sa marchezi pagina, sa o adaugi la ‘Reading List’ sau sa te abonezi la Feed-ul RSS al acelui site.

7. Safari are acum optiune de ‘Request Desktop Site’

iOS 8 Safari Desktop Site

8. Adaugare rapida a seriei cardului bancar pentru plati online.

Atunci cand vrei sa cumperi online si folosesti Safari, la momentul introducerii detaliilor cardului bancar, poti alege optiunea ‘Scan Credit Card’. Va trebui apoi sa pozitionezi camera telefonului peste cardul bancar iar seria va fi identificata visual automat, fara a mai trebui introdusa manual.

Scan Credit Card

9. Dezactiveaza notificarile pentru fiecare aplicatie in parte.

Acceseaza Settings > Notifications > si alege aplicatiile care vrei sa nu-ti mai trimita notificari.

10. Ajusteaza focalizarea si expunerea atunci cand faci poze.

Cu noua aplicatie de camera foto, atunci cand apesi pe ecran pentru a focaliza imaginea, vei putea de asemenea sa setezi expunerea, facand poza mai mult sau mai putin luminoasa.

11. Adauga mai multe efecte’ alb-negru’ pozelor tale

Instrumentele de editare a fotografiilor au fost imbunatatite cu o serie de efecte alb-negru presetate, pentru a ajusta diverse tonalitati.

12. Rearanjeaza sau dezactiveaza butoanele de share din ‘Share options’.

In Safari apasa pe butonul de Share Share button, deruleaza butoanele catre stanga pana vezi optiunea ‘More’. Pentru a rearanja iconitele aplicatiilor de social media apasa pe butonul Rearanjeaza si alege-ti ordinea preferata. Poti de asemenea sa dezactivezi optiunile folosind butonul Dezactiveaza.

13. Safari pentru iPad: Schimba tab-ul cu o miscare de ‘zoom in’ cu doua degete.

Atunci cand folosesti Safari, poti schimba tab-ul printr-o miscare de ‘zoom in’, cu doua degete, care te va aduce intr-o fereastra ce contine toate tab-urile deschise in acel moment.

De asemenea poti inchide tab-urile printr-o miscare in lateral a tab-ului, asa cum faci cand inchizi aplicatiile curente pe iPhone sau Android.

14. Redeschide Tab-urile inchise recent in Safari

O functie care a fost introdusa pe iPad de ceva timp iar acum este disponibila si pe iPhone cu iOS 8. Daca se intampla sa inchizi un tab in Safari din greseala, atunci il poti redeschide apasand pe butonul de tab-uri din dreapta jos iar apoi apasand lung pe butonul ‘+’. O lista cu tab-urile inchise recent se va deschide.

15. Hotspot personal rapid intre dispozitive.

Daca detii mai multe dispozitive conectate la acelasi cont iCloud, poti activa Personal Hotspot pe iPhone-ul tau iar apoi te poti conecta de pe toate dispozitivele tale fara a mai introduce o parola, din panoul de conexiuni Wi-Fi.

Hotspot personal

16. Reader View pentru pagini web.

Atunci cand folosesti Safari, vei putea vedea daca pagina web vizitata suporta ‘Reader view’, adica o optiune ce inlatura elementele nefolositoare de pe o pagina, lasand doar textul, facandu-l mai usor de citit. Apasa pe butonul Reader view button pentru a activa Reader view.

Reader view availalbe

17. ‘Hey Siri’

Asemenea functiei Google Now ‘OK Google’, care permite comanda vocala fara a apasa niciun buton, Apple a introdus comanda ‘Hey Siri’ care va initializa aplicatia Siri unde poti da ce comanda doresti. Cu toate astea, comanda ‘Hey Siri’ functioneaza doar atunci cand telefonul este conectat la o sursa de energie, facand-o destul de folositoare atunci cand conduci si nu poti tasta pe telefon.

Poti activa optiunea ‘Hey Siri’ din Settings > General > Siri > Allow ‘ Hey Siri’

Hey Siri

18. Mareste obiectele de pe ecran pe iPhone 6 si iPhone 6 Plus

Cele doua telefoane noi Apple vin cu functia Display Zoom care iti permite sa maresti obiectele de pe ecran, marind insa si spatiul ocupat. Astfel vei vedea textul si imaginile mai mari decat cu rezolutia originala a telefonului.

Pentru a activa functia, deschide Settings> Display & Brightness > View si selecteaza Zoomed.

Zoomed display

19. iCloud tabs. Deschide si inchide tab-urile Safari de pe iPad folosind iPhone-ul tau.

Cu conditia ca amandoua dispozitivele sa functioneze cu iOS 8, poti accesa iClouds tabs in Safari folosind miscarea de ‘zoom in’ si apoi deruland ecranul in jos pana cand tab-urile comune sunt afisate. Misca tab-urile in lateral pentru a le inchide.

20. Ascunde sugestiile QuickType

Noul sistem de predictie a tastaturii iOS 8 iti propune 3 cuvinte pe baza a ceea ce contine mesajul primit sau a ceea ce ai scris. Pentru a ascunde aceasta functie de pe ecran, apasa oriunde in fereastra cu sugestii si trage in jos spre tastatura.

Quick TypeQuick Type dezactivat

21. Dezactiveaza predictia 

In Settings > General > Keyboard poti dezactiva functia ‘Predictive’ pentru a nu mai primi sugestii in timp ce scrii.

Predictive

22. Ascunde poze din ‘Moments, Collections si Years’ in aplicatia Photos

Daca nu vrei ca anumite poze sa fie vizibile in ferestrele Moments, Collections si Years, poti tine apasat pe o poza si selecta ‘Hide’. Pozele ascunse vor putea fi vazute doar in fereastra ‘Albums’ in albumul ‘Hidden’.

23. O noua organizare a albumului foto

Pozele recente si pozele sterse vor fi stocate in 2 albume diferite ‘ Recently Added’ si ‘Recently Deleted’. Albumul cu poze sterse stocheaza pozele pentru un timp limitat in caz ca au fost sterse accidental.

24. Fa poze automat cu ajutorul temporizatorului.

O functie de mult asteptata pe iOS este aceea de temporizator pentru camera foto. Poti seta cronometrul intre 3 si 10 secunde iar timpul ramas va fi afisat pe ecran pana la declansare.

25. Mod panorama pe iPad

Inainte disponibil doar pe iPhone, modul panorama este acum disponibil si in aplicatia de camera foto a iPad-urilor.

26. Seteaza marimea textului de pe ecran cu usurinta

In iOS 8 este mult mai usor sa setezi marimea textului de pe ecran, daca marimea standard ti se pare prea mica. Du-te in Settings > Display & Brightness > Text Size pentru a gasi optiunea.

Text Size

27. Optimizeaza imaginile salvate in telefon pentru mai mult spatiu de stocare.

In Settings > Photos & Cameras > Optimize iPhone Storage poti alege sa salvezi in telefon doar o varianta optimizata a pozelor factute, iar originalul sa-l salvezi in iClounds. Pozele salvate vor avea o rezolutie mai slaba pentru a ocupa mai putin spatiu.

Optimizeaza imaginile iOS 8

28. Adauga imagini in aplicatia Notes

Noua aplicatie Notes a iOS 8 permite inserarea de ‘Rich Text’. Pentru a insera o imagine, tine apasat pe ecranul unde editezi o notita si selecteaza ‘Insert Photo’. Vei putea alege orice imagine din libraria de imagini.

29. Adauga si primeste feed-uri RSS direct in Safari

Daca iti place un site si vrei sa fi mereu la curent cu articolele postate, acceseaza site-ul respectiv cu Safari, apasa pe butonul ‘Bookmarks’ si apoi pe simbolul @. Apasa pe butonul ‘Subscription’ de la baza ecranului si apoi pe ‘Add Current Site’. Dupa asta toate articolele postate pe acel site vor aparea in sectiunea ‘Shared Links’.

30. Schimba motorul de cautare pe internet cu unul ce nu permite urmarirea informatiilor

Daca accesezi Settings > Safari > Search Engine poti schimba motorul de cautare predefinit. DuckDuckGo este renumit pentru setarile sale de intimitate care nu permit urmarirea cautarilor tale.

31. Sterge alertele din centrul de notificari cu o miscare de alunecare spre stanga si apoi apasand pe butonul ‘x’.

32. Acceseaza contactele apelate recent si contactele favorite mai rapid

Daca apesi de doua ori pe butonul principal, pe ecran vor aparea cele mai recente aplicatii folosite si de asemenea si contactele apelate recent. Daca mutati contactele catre dreapta vor aparea contactele favorite. Apasati pe un contact pentru a-l apela.

33. Porneste modul Alb-Negru

Daca te-ai plictisit de look-ul telefonului tau, poti transforma totul in alb-negru. Optiunea poate fi gasita in Settings > General > Accessibility.

Surse: 1, 2, 3, 4
Nu sunt comentarii

Adauga al tau