Google susține anual o conferință dedicată developerilor, numită Google I/O. În fiecare an se anunță lucruri pe care în urmă cu câțiva ani, nu le credeam posibile decât în filmele SF. Mai întâi am ales să vă prezint una din marile schimbări pe care Google le va face în următoarele luni și anume introducerea noului sistem de operare Android L.
Android L reprezintă cea mai mare schimbare de la Ice Cream Sandwich (4.0) și până în prezent. Plecând de la design și interfață, Google speră să obțină un sistem de operare care să unească toate platformele mobile folosite de om în viața zilnică: telefon, tableta, calculator, TV, ceas și chiar mașina. Pe lângă asta, introduce și o serie de îmbunătățiri asupra performanței telefoanelor, promițând o autonomie de baterie mult mai mare, un timp de răspundere foarte mic și grafică de gaming comparabilă cu cea de pe PC. În continuare voi detalia fiecare dintre aceste modificări în parte.
Citiți și: Android L prezentat în 15 Gif-uri
Interfața Android L
Aici introduc un nou concept: Material Design. După cum știți design-ul ne definește întreaga existență iar Google se pare că știe asta. Noul concept vrea să unească toate platformele: mobile, desktop și nu numai. În același timp este simplu și intuitiv, foarte ușor de înțeles pentru oameni. Numele de ”Material Design” vine de la ideea de a găsi un material, la fel de simplu precum hârtia, însă care sa-și schimbe forma atunci când este atins.
Noua interfață este detaliată în videoclipul de mai jos:
Prin ce se caracterizează interfața material design:
- Pentru a apela la instinctele primare ale minții umane de a relaționa cu obiectele din jur, noua interfață integrează aspecte din viața reala precum umbre și mișcări ale luminii. Fiecare obiect de pe ecran va avea propria sursa de lumina virtuala și umbra rezultantă generată în timp real.
- Tipografia este curata și simplă, foarte ușor de înțeles.
- Așa cum în lumea reală lucrurile nu se teleportează dintr-o parte în alta, nici animațiile din Android L nu o fac. Astfel că tranziția dintre ecrane se face întotdeauna lin, printr-un efect realist de inter-schimbare.
Diferența dintre aplicația Gmail pentru Android 4.4 (dreapta) și Android L (stânga):
Experiența Utilizatorului
O altă schimbare foarte importantă este introducerea notificărilor în lockscreen și adăugarea notificărilor ”plutitoare”. Google a identificat nevoia noastră de a răspunde foarte des notificărilor primite. Astfel, chiar din ecranul de securitate, poți acum să citești, deschizi, sau închizi orice notificare primită.
Notificările ”Heads Up”, sau plutitoare, sunt foarte folositoare atunci când suntem într-un joc. Spre exemplu, dacă ne jucam și în același timp primim un apel, notificarea va apărea sub bara de notificări. În versiunile vechi ar fi ieșit complet din joc pentru a afișa apelul în primire. Cu noul tip de notificări putem alege să ignorăm apelul pentru a nu întrerupe ceea ce facem.
Pe lângă aceste modificări, Google mai introduce încă o setare extrem de folositoare. Deoarece poate deveni foarte frustrant să introduci pinul de securitate de fiecare dată când vrei sa aprinzi ecranul, telefonul poate identifica dacă porți un dispozitiv Android precum un smartwatch și va anula pin-ul atât timp cât smartwatch-ul este în raza telefonului. Atunci când smartwatch-ul nu este la mână va trebui să introduci pinul.
Performanță și baterie
Project Volta: Noul sistem de operare Android L introduce o ustensilă pentru a putea analiza cum influențează aplicațiile bateria. ”Battery Historian” ii va ajuta pe developeri sa-și optimizeze aplicațiile pentru un consum cât mai mic de baterie.
Google adaugă și un mod de economisire a bateriei pentru situații de urgență. Când rulează în acest mod, telefonul folosește mult mai puține resurse ale procesorului, ecranului cât și mai puține date de fundal. Se prevede a aduce un plus de 90 minute de utilizare pe un Nexus 5.
Android Runtime: ART este noul motor de rulare al aplicațiilor în Android L. Acesta înlocuiește fostul motor, Dalvik, și aduce numeroase îmbunătățiri. Pe scurt, se așteaptă ca telefoanele să obțină performanțe mult mai bune cu același hardware, un consum mai mic de baterie și o viteză de reacție mult mai bună. De asemenea noul motor ART permite rularea pe procesoare de 64 de biți.
OpenGL ES 3.1: Android L ridică jocurile pe telefon la un nivel comparabil cu cel de pe PC. Cel puțin așa susțin cei de la Google.
Când va fi disponibil Android L?
Pentru început Google va lansa o versiune pentru developeri. Se așteaptă lansarea pentru consumatori undeva în toamna acestui an.
Voi încheia prin a spune ca Android L, deși are un nume foarte simplu comparativ cu versiunea anterioară, este cel mai bun update anunțat de Google până în prezent. Noua interfață, motorul ART și suportul grafic pentru jocuri sunt doar câteva dintre modificări, însă unele dintre cele mai importante.
Nu sunt comentarii
Adauga al tau