MAC vs Windows PC: 5 motive sa cumperi un Mac in loc de un PC

Apple Mac

Toată lumea vorbește de Apple și iPhone în ultima vreme. Pe lângă stil și modă, sunt oare și considerente tehnice pentru care să merite să cumpărăm un Mac?

Vezi aici ofertele de pret pentru Apple iMac.

1. Valoare

Computerele Apple sunt mai ieftine, dacă evaluăm investiția pe termen lung. Spre deosebire de producătorii care au o plajă largă de computere la diferite cotații, oferta Apple e mai restrânsă și prețurile par mai mari inițial. Dacă ne uităm însă la specificațiile tehnice, prețurile pentru Mac-uri rămân competitive. Dacă luăm în considerare și faptul că adevăratul cost al unui echipament se calculează pe termen lung, atunci Apple câștigă. De exemplu, un MacBook Pro din 2008 valorează 400 – 500 de dolari, la 4 ani după ce a fost scos pe piață. În schimb, un PC de aceeași vârstă nu valorează nimic.

2. Compatibilitate 

Într-o lume perfectă toate computerele ar lucra împreună de minune. De fapt, și oamenii ar face același lucru într-o lume ideală. Încă nu putem instala doar software Windows pe un Mac, dar cele două lumi se înțeleg mult mai bine decât acum câțiva ani. Pentru file sharing cele două sisteme sunt perfect compatibile (fișierele JPEG, MP3, MPEG sunt universale), iar pentru Office se pot găsi soluții.

Microsoft a creat produse pentru Mac dintotdeauna (Word și Excel pentru Mac au apărut înainte de lansarea Windows), așa că Microsoft Office for Mac deschide orice fișier creat cu Windows Office fără probleme. Dacă nu plănuiți să cumpărați suita specială pentru Mac, există OpenOffice.org și suita Apple iWork pentru un preț mai mic.

O să scăpați și de neplăcerile cauzate de instalarea driverelor potrivite pentru imprimante, camere digitale sau alte dispozitive. Mac-ul recunoaște majoritatea dispozitivelor, fără să fie nevoie să instalați nimic.

Mac-ul aderă la standardele industriei când vine vorba de Bluetooth și Wi-Fi, așa că va funcționa cu orice router wireless. Poate fi inclus până și într-o rețea bazată pe Windows pentru a transfera fișiere. Despre cum transferi fișiere de pe vechiul PC pe Mac, într-un articol viitor.

3. Mac OS X și iLife

Un Mac e asemănător cu orice alt PC când compari specificațiile hardware, dar sistemul de operare OS X îl face diferit. Mac OS X e sufletul mașinii și de la ultimele versiuni încoace (cea curentă e 10.9 Mavericks) este extrem de stabil. Sistemul de operare are instrumente incredibil de utile (amintesc doar Spotlight – căutătorul abil de fișiere) și o interfață elegantă, foarte ușor de manevrat de către utilizatori. Spre deosebire de ultimele versiuni de Vista, OS X nu are nevoie de un sistem puternic în spate, el rulează ușor și pe un Mac cu câțiva ani vechime.

Toate Mac-urile vin la pachet cu suita de programe multimedia iLife (iPhoto, iMovie, iTunes). Pe lângă faptul că gestionează excelent fișiere multimedia, aceste aplicații sunt ușor de folosit chiar și de către începători pentru a învăța și crea prezentări, filmulețe, muzică de o calitate excelentă (Chauvet Nimbus). Nu veți găsi o suită atât de completă pe Windows și nici o altă combinație de software media atât de bine legată.

4. Design

De la MacBook Air, la MacBook Pro la iMac, toate computerele Apple au un design cutting-edge. Dincolo de aceste fețe de păpușă, Mac-urile au cele mai bune procesoare (dual core Intel Core i5, quad core Intel Core i7) și plăci video de la nVidia și ATI. Tehnologia Haswell folosită de Intel la noile procesoare le ajută să aibă o performanță și mai bună a bateriei.

Pentru uz zilnic, Mac-urile au performanțe mult mai bune decât un PC, iar pentru web browsing și editare video sunt, de asemenea, în top.

5. Siguranță

În următorii ani, acest fapt se poate schimba, dar deocamdată utilizatorii de Mac nu au nevoie de anti-virus. Nu sunt atacați de virusuri, spyware sau malware.

Argumentul ultim este că dacă nu poți trăi fără Windows poți să îl instalezi pe un Mac și să alegi dacă azi boot-ezi OS X sau Vista. De ce să nu ai ce-i mai bun din cele două lumi?
Nu sunt comentarii

Adauga al tau